Bułeczki kukurydziane z marchewką
Kolejna przepis na pieczywo bezglutenowe leci do Was. ;)
Składniki (ok. 12 szt.):
Składniki (ok. 12 szt.):
- 200 g startej marchewki
- 40 g świeżych drożdży
- 300 g maślanki naturalnej lub kefiru
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki kukurydzianej
- 50 g otrębów orkiszowych
- 60 g oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- jajko
- otręby orkiszowe do posypania bułeczek
Przygotowanie:
Marchew obieramy i trzemy na tarce na najgrubszych oczkach. Podgrzewamy maślankę/kefir w rondelku, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Do zaczynu dodajemy mąkę, marchew, otręby, olej i sól. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Pieczemy 20 - 25 minut w temp. 200 st. C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz