czwartek, 3 września 2015


Bułeczki kukurydziane z marchewką




Kolejna przepis na pieczywo bezglutenowe leci do Was. ;)

Składniki (ok. 12 szt.):
  • 200 g startej marchewki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 g maślanki naturalnej lub kefiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki kukurydzianej
  • 50 g otrębów orkiszowych
  • 60 g oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • jajko
  • otręby orkiszowe do posypania bułeczek
Przygotowanie:

Marchew obieramy i trzemy na tarce na najgrubszych oczkach. Podgrzewamy maślankę/kefir w rondelku, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Do zaczynu dodajemy mąkę, marchew, otręby, olej i sól. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Pieczemy 20 - 25 minut w temp. 200 st. C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz