Dżem jabłkowy z białą czekoladą
Lubicie rafaello? Ten dżem też przypadnie Wam do gustu! :)
Składniki:
- 4 kg antonówek
- 6 tabliczek białej czekolady (6 x 100 g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru z wanilią
- 4 duże łyżki miodu lipowego
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na cząstki i przekładamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody, mieszamy co jakiś czas, żeby jabłka nie przywierały i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę (aż jabłka się rozpadną). Dodajemy czekoladę, cukier z wanilią, wiórki kokosowe i miód i wszystko mieszamy. Gotujemy bez pokrywki ok. 15 minut i przekładamy dżem do czystych, suchych słoików. Słoiki z dżemem pasteryzujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz