czwartek, 3 września 2015


Bezglutenowy chleb kukurydziany




Szał pieczenia chlebków trwa. Kolejny bochenek, tym razem bezglutenowy kukurydziany. ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:

Jajka miksujemy z sokiem z cytryny i maślanką. Mieszamy mąkę, nasiona, sól i sodę i dodajemy do mokrych składników. Wszystko szybko mieszamy i wylewamy do keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 35 - 40 minut. Chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w keksówce przez ok. 20 minut do przestygnięcia, a następnie przekładamy go na kratkę i pozostawiamy na niej do całkowitego wystudzenia. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz