Bezglutenowy chleb kukurydziany
Szał pieczenia chlebków trwa. Kolejny bochenek, tym razem bezglutenowy kukurydziany. ;)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500 ml maślanki naturalnej
- 250 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z sokiem z cytryny i maślanką. Mieszamy mąkę, nasiona, sól i sodę i dodajemy do mokrych składników. Wszystko szybko mieszamy i wylewamy do keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 35 - 40 minut. Chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w keksówce przez ok. 20 minut do przestygnięcia, a następnie przekładamy go na kratkę i pozostawiamy na niej do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz