niedziela, 13 września 2015


Babka marmurkowa waniliowo - kakaowa






Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż wspaniale pachnące ciacho. ;)

Składniki:
  • 300 g "Kasi" do pieczenia
  • 370 g mąki pszennej typ 650
  • 280 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 30 g kakao naturalnego
  • oliwa z oliwek i mąka do oprószenia blaszki
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Blaszkę o średnicy 22 - 24 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Do misy miksera wkładamy "Kasię", 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 50 ml mleka. Mieszamy mikserem na gładką masę. Połowę masy wlewamy do foremki. Do pozostałej masy dodajemy kakao, pozostałe 30 g cukru i pozostałe 30 ml mleka. Miksujemy całość na gładką masę. Przekładamy ciasto do blaszki i mieszamy obie warstwy widelcem, żeby otrzymać efekt marmurku. Pieczemy ok. 50 - 60 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz