Babka marmurkowa waniliowo - kakaowa
Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż wspaniale pachnące ciacho. ;)
Składniki:
- 300 g "Kasi" do pieczenia
- 370 g mąki pszennej typ 650
- 280 g cukru
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 5 jajek
- 15 g proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 30 g kakao naturalnego
- oliwa z oliwek i mąka do oprószenia blaszki
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Blaszkę o średnicy 22 - 24 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Do misy miksera wkładamy "Kasię", 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 50 ml mleka. Mieszamy mikserem na gładką masę. Połowę masy wlewamy do foremki. Do pozostałej masy dodajemy kakao, pozostałe 30 g cukru i pozostałe 30 ml mleka. Miksujemy całość na gładką masę. Przekładamy ciasto do blaszki i mieszamy obie warstwy widelcem, żeby otrzymać efekt marmurku. Pieczemy ok. 50 - 60 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz