Gulasz drobiowy z ziemniakami i kukurydzą
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 4 średnie ziemniaki
- 4 kolby kukurydzy
- 1 łyżeczka masła 82%
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok. 8 - 10 średnich pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów
- 100 g obranej marchwi
- 1/2 małej cebuli
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki lnu mielonego złotego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- ulubiona przyprawa
Przygotowanie:
Pomidory gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, przelewamy je, przecierając przez sitko, do innego garnka. Marchewkę obieramy, tarkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do pomidorów. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Gotujemy sos, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i przesmażamy na patelni. Jak się zarumienią, dodajemy je do sosu. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i bazylii (jeśli nie znajdziemy w sklepie, z powodzeniem możemy zrobić ją sami: na 200 ml oliwy z oliwek wciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy drobno posiekane listki bazylii), skrapiamy cytryną i posypujemy ulubionymi przyprawami. Usmażoną pierś odsączamy na ręczniku papierowym i przekładamy do sosu. Sos doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i zagęszczamy mielonym lnem złotym. Zimniaki obieramy, przekrajamy na pół, wkładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, żeby zakryła ziemniaki i solimy wodę 2 szczyptami soli. Gotujemy do miękkości. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 2 szczyptami soli i łyżeczką masła. Kukurydze pozbawiamy liści okrywowych kolby, płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz