niedziela, 13 września 2015


Placuszki z kaszy manny



Placuszki z kaszy manny są smacznym rozwiązaniem na leniwe śniadanie. ;) Świetnie smakują z dżemami lub owocami. U nas do placuszków poszedł dżem czereśniowy (pyyyychooota), który dostałam od przyjaciółki. Spory stos placków zniknął w mgnieniu oka. :)

Składniki:
  • 1 szklanka błyskawicznej kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego z kardamonem
    *) opcjonalnie: starte jabłko i cynamon/zblendowany banan i pokruszone migdały w płatkach
Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do miski, zalewamy ją zimnym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby kasza wchłonęła mleko. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. (Jeśli robimy placuszki z jabłkami to jabłka obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach, posypujemy cynamonem i mieszamy; jeśli robimy z bananem to banana obieramy ze skórki, blendujemy i mieszamy z pokruszonymi migdałami.) Rozdzielamy jajka. Do gotowej kaszy wlewamy wystudzone masło, żółtka, wsypujemy cukier waniliowy z kardamonem (i dodajemy jabłko/banana). Masę mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy i smażymy na suchej patelni.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. chętnie wypróbuję ;)
    placuszki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń