niedziela, 20 września 2015


Klopsiki w sosie grzybowo - śmietanowym



W końcu zaczął się sezon na grzyby, więc zrobiłam klopsiki z mięsa mielonego z grzybami w sosie grzybowo - śmietanowym. Są pyszne! Częstujcie się przepisem. :)

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 cebule
  • 350 g grzybów leśnych
  • 400 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Przebrane grzyby myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy na małym ogniu 15 - 20 minut. Przekładamy grzyby na sito i odsączamy z wody. Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, odciśniętą z wody bułkę, sól i pieprz. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule. Jak cebula się zeszkli, dodajemy grzyby. Smażymy ok. 5 minut, solimy i pieprzymy grzyby do smaku. 1/3 grzybów przekładamy do osobnej miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Do pozostałych grzybów wlewamy śmietanę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wystudzone grzyby dodajemy do mięsa i wszystko mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy ok. 15 - 20 minut w 180 st. C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz