niedziela, 13 września 2015


Krokiety z mięsem




Krokiety z mięsem są jednym z moich ulubionych dań i tak za mną ostatnio chodziły, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam je zrobić. ;) Zdecydowanie polecam! 

Składniki na naleśniki:
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mleko, wodę, mąkę, jajka i sól. Składniki miksujemy na wysokich obrotach (ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, więc jeśli jest za gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka). Ciasto odstawiamy na 30 minut i przygotowujemy farsz. Po upływie 30 minut możemy smażyć naleśniki.

Składniki na farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta czosnku granulowanego
  • 1 szczypta cynamonu
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy do nich mięso, ząbki czosnku, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka wlewamy wodę tak, żeby zakryła składniki. Wsypujemy szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a odsączone z bulionu mięso ze wszystkimi warzywami przekładamy do maszynki do mielenia mięsa. Wszystkie składniki mielimy. Do farszu dodajemy 2 - 3 łyżki bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodajemy jeszcze trochę bułki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pozostałe składniki:
  • 2 - 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy je z solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Na naleśniki nakładamy po ok. 1 łyżce stołowej farszu i zawijamy je jak krokiety. Obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz