Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem są jednym z moich ulubionych dań i tak za mną ostatnio chodziły, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam je zrobić. ;) Zdecydowanie polecam!
Składniki na naleśniki:
- 50 g masła
- 500 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mleko, wodę, mąkę, jajka i sól. Składniki miksujemy na wysokich obrotach (ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, więc jeśli jest za gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka). Ciasto odstawiamy na 30 minut i przygotowujemy farsz. Po upływie 30 minut możemy smażyć naleśniki.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 liście laurowe
- 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta czosnku granulowanego
- 1 szczypta cynamonu
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy do nich mięso, ząbki czosnku, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka wlewamy wodę tak, żeby zakryła składniki. Wsypujemy szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a odsączone z bulionu mięso ze wszystkimi warzywami przekładamy do maszynki do mielenia mięsa. Wszystkie składniki mielimy. Do farszu dodajemy 2 - 3 łyżki bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodajemy jeszcze trochę bułki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pozostałe składniki:
- 2 - 3 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy je z solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Na naleśniki nakładamy po ok. 1 łyżce stołowej farszu i zawijamy je jak krokiety. Obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz