środa, 9 września 2015


Grillowana pierś z kurczaka z brązowym ryżem





Wróciłam do domu i powoli wracam do diety i zdrowszego jedzenia. ;) Powoli, bo dziś zajadam się jeszcze czekoladą, ale później będę już grzeczna... ;) Jak już wcześniej wspomniałam, to co dietetyczne nie musi być niesmaczne, dlatego zamieszczam przepis na soczyste piersi z kurczaka. :)

Składniki dla 4 osób:
  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
  • 320 g marchwi
  • 1 średnia cebula
  • 400 g pieczarek
  • sok z cytryny
  • 8 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżomielony
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 woreczki brązowego ryżu (2x100g)
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Przygotowujemy 4 kawałki aluminiowej folii spożywczej. Obieramy marchewki i kroimy je w plastry lub trzemy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy je na folii. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i układamy na marchewce. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na warzywach. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim warzywa. Posypujemy warzywa ziołami prowansalskimi i pieprzem. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, wsypujemy do niej przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i słodką paprykę mieloną. Kurczaka kroimy w plastry i wkładamy do miski z oliwą i przyprawami. Mięso obtaczamy w przyprawach i tłuszczu i układamy na warzywach. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zawijamy folię i grillujemy na najwyższej mocy na grillu elektrycznym przez ok. 15 - 20 minut (aż mięso będzie gotowe) lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut (też sprawdzamy czy mięso jest gotowe). W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz