Muffinki z chleba tostowego
Dziś na śniadanie pierwszy raz zrobiłam muffinki z chleba tostowego. Ich wielką zaletą jest to, że są łatwe w wykonaniu, wyglądają efektownie i co najważniejsze, jak mamy chleb tostowy, możemy napchać je wszystkim. Ja Wam podam przepis na te, które zaserowałam z tego, co miałam w lodówce.
1 porcja = 3 muffinki
Składniki na 1 porcję:
- 3 kromki chleba tostowego
- 3 plastry kiełbasy żywieckiej
- 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
- 2 pomidorki koktajlowe (u mnie tuskawkowe)
- 1 plaster sera żółtego
- 3 szczypty posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
- masło do posmarowania foremki
Przepis:
Blaszkę na muffinki smarujemy masłem (ja podgrzałam masło w mikrofalówce i rozprowadziłam je pędzelkiem). Z chleba odkrajamy skórkę i rozwałkowujemy każdą kromkę osobno. Każdą kromkę wkładamy do otworu na muffinkę, dociskając do dna blaszki. Kiełbasę żywiecką kroimy na plasterki, które jeszcze kroimy na mniejsze części i wsypujemy po szczypcie do każdej babeczki. jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem i rozdzielamy na wszystkie muffinki. Pomidorki koktajlowe kroimy i wkładamy po 2 - 3 plasterki do każdej babeczki. Ser kroimy drobno i posypujemy jajko. Całość posypujemy szczypiorkiem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Smacznego!
To jest super! moje następne śniadanie tak będzie wyglądało!
OdpowiedzUsuńrobiłam podobnie takie mini-omleciki pieczone w piekarniku, też są super ;)
Mini-omlecik brzmi pysznie. Chętnie przygarnę przepis. :D
Usuń