piątek, 17 kwietnia 2015


Muffinki jabłeczniczki z kruszonką cynamonową





Muffinki jabłeczniczki z kruszonką cynamonową są smacznym i szybkim zamiennikiem jabłecznika. Przygotowanie ciasta trwa ok. 10 minut i nie wymaga użycia miksera. Zdecydowanie polecam! ;)

Składniki na muffinki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 bardzie czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła lub margaryny do pieczenia (u mnie "Kasia" z masłem)
  • 230 - 240 g jogurtu naturalnego (u mnie "Pilos")
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego (u mnie aromat śmietankowy Dr. Oetkera)
  • 230 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 - 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Masło, mąkę, cynamon i cukier na kruszonkę rościeramy palcami. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne. Masło na muffinki rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy jabłka i cukier i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. (najlepiej fukcja góra - dół). Ciasto wykładamy w papilotki włożone w formę do muffinek. Na wierzch układamy kruszonkę i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 25 - 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz