środa, 1 kwietnia 2015


Sernik tradycyjny



Sernik tradycyjny pojawia się u mnie praktycznie na każde święta. W domu ma swoich wiernych zwolenników, którzy nie odpuściliby, gdyby go zabrakło na świątecznym stole. Po zdjęciu widać, że cieszy się powodzeniem, bo nie miałam szansy robić zdjęcia ciasta w całości - odwróciłam się po aparat, a tu już połowy nie było...

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego (najlepiej w kostkach, a nie z wiaderka)
  • 200 g "Kasi" z masłem
  • 250 g cukru białego
  • 4 - 5 jajek (w zależności od tego jak duże są)
  • 50 g kaszy manny
  • 1 aromat śmietankowy lub waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garstka rodzynek
  • szczypta soli
  • odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • mleko
* Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy żółtka i powoli, cały czas miskując, dodajemy aromat. Twaróg mielimy 3 razy i dodajemy do masy. Dosypujemy kaszę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, ciągle miksując. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy twarogowej. Wszystko ponownie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godzinę w 170 st. C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Jak ciasto wystygnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną tabliczkę czekolady. Dolewamy 2 kieliszki mleka i ucieramy. Jeśli czekolada nie jest wystarczająco płynna, żeby być polewą, dodajemy jeszcze trochę mleka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz