niedziela, 12 kwietnia 2015


Sernik krakowski z kruszonką



W te święta na naszym stole królował sernik krakowski z kruszonką. Puszysty, twarogowy, z delikatnym spodem i rodzynkami przypadł do gustu domownikom. Polecam nie tylko na święta! :)

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła lub margaryny do pieczenia (u mnie "Kasia" z masłem)
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 białko do posmarowania spodu
Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu sernikowego (lub zmielonego trzy razy twarogu tłustego)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (u mnie "Słodka Chwila" Dr.Oetkera)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 40 g rodzynek
  • cukier puder do posypania
*) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. :)
Przygotowanie:

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto (bez soku z cytryny) miksujemy. Na koniec dodajemy sok i ponownie miksujemy. Dno formy wylepiamy ciastem, nakłuwamy je widelcem, smarujemy białkiem i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Resztę ciasta zawijamy w folię spożywczą i i wkładamy do lodówki. Po upływie 30 minut, blachę z ciastem wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C (ciasto powinno się zarumienić). Pozostałe ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii. Masło miksujemy z 2/3 ilości cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy na przemian 1/4 ilości twarogu i po 1 żółtku. Dodajemy kaszę mannę, budyń i mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Z białek, szczypty soli i reszty cukru ubijamy pianę. Dodajemy ją do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy rodzynki. Masę przekładamy na spód i posypujemy ją resztą ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w 175 st. C na funkcji góra - dół. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku ok. 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz