niedziela, 12 kwietnia 2015


Muffiny jogurtowe z truskawkami i kruszonką cynamonową z płatkami migdałów


Muffiny jogurtowe z truskawkami i kruszonką cynamonową z płatkami migdałów są pyszną przekąską do popołudniowej kawy. :)

Składniki na muffinki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 230 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego
  • 200 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 - 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Masło, mąkę, cynamon i cukier na kruszonkę rościeramy palcami. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Masło na muffinki rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło. Dodajemy cukier i mąkę i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy truskawki i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. (najlepiej fukcja góra - dół). Ciasto wykładamy w papilotki włożone w formę do muffinek. Na wierzch układamy kruszonkę i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 25 - 30 minut, do suchego patyczka.



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz