wtorek, 14 kwietnia 2015


Gruszkowe Fale Dunaju



Fale Dunaju są prostym i ładnie prezentującym się ciastem. Standardowe wiśnie możemy zastąpić jabłkami, gruszkami lub agrestem. Dziś chciałabym Wam zaproponować gruszkowy wariant tego ciasta. :)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4/5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny do pieczenia (u mnie "Kasia" z masłem)
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki mleka (u mnie 3,2%)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 - 3 twardsze gruszki
Składniki na krem:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (u mnie budyń śmietankowy Dr.Oetkera)
  • 1/2 l mleka
  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia (u mnie masło 83%)
    *) opcjonalnie: 2 łyżki cukru (jeśli budyń był bez cukru)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:

Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do wystudzenia. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy. Gdy jajka będą kremowe i puszyste, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i ostudzoną margarynę. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i mleko. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia (można też piec w formie o wymiarach 26x33 cm). Do blachy wlewamy jasne ciasto, a następnie ciemne. Na cieście układamy owoce. Pieczemy ok. 35 - 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Z 0,5 litra mleka odlwamy 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru (o ile budyń jest niesłodzony). Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i gotujemy przez chwilę, do zgęstnienia. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niego budyń i miksujemy przez chwilę, żeby połączyć masy. Krem budyniowy rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (aż masa stężeje). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy połamane kawałki czekolady do metalowej miseczki, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą) z 2 łyżkami masła. Polewamy ciasto polewą czekoladową i ponownie wstawiamy do lodówki, żeby polewa zgęstniała.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz