niedziela, 19 kwietnia 2015


Chipsy ziemniaczane z mikrofalówki



Chyba nie znam osoby, która pogardziłaby dobrymi chipsami. Nawet człowiek z bardzo silną wolą czasem ulegnie pokusie i skusi się na małą paczkę chipsów. Chciałabym Wam zaproponować chipsy ziemniaczane z mikrofalówki, których nie smaży się na głębokim tłuszczu i nie przyprawia wszystkim, co niezdrowe. Zainteresowani? :)

Składniki na ok. 2 talerze chipsów:
  • 1 duży ziemniak
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • ulubiona przyprawa (u mnie papryka słodka i odrobina czosnku granulowanego)
  • ok. 1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • papier do pieczenia
Przygotowanie:

Ziemniaka obieramy, myjemy i trzemy na tarce do ogórków na cienkie plastry. Na dużym talerzu kładziemy papier do pieczenia, który natłuszczamy (najlepiej rozprowadzać tłuszcz pędzelkiem). Na natłuszczonym papierze układamy plastry ziemniaka, oprószamy je solą i dowolną przyprawą. Wstawiamy do mikrofalówki na 4 - 6 minut w zależności od grubości plastrów i mocy mikrofalówki (u mnie "piekły się" 5 min.).

*) Natłuszczenie papieru jest konieczne, bo inaczej nasze chipsy nie będą chciały odkleić się od papieru lub talerza. ;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz