niedziela, 12 kwietnia 2015


Nadziewane kieszonki drobiowe z pieczonymi ziemniakami



Kieszonki drobiowe nadziewać możemy praktycznie wszystkim. Ja do zrobienia swoich użyłam sera żółtego, szczypioru, masła i szynki wędzonej, bo akurat to miałam pod ręką. ;)

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 - 8 plastrów sera żółtego do nadziania (u mnie 4 duże plastry sera Gouda)
  • 4 - 8 plastrów ulubionej wędliny (u mnie 8 plastrów szynki wędzonej)
  • 4 łyżeczki miękkiego masła
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 - 4 plastrów sera na wierzch (u mnie 2 przekrojone na pół)
  • 2 - 3 pomidory
  • 2 średnie cebule (u mnie czerwone)
  • 8 młodych ziemniaków
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, papryka słodka granulowana, czosnek granulowany
  • pęczek kopru
  • kilka plasterków masła
  • olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
*) Jako surówkę proponuję mizerię lub pomidory z cebulą w śmietanie. :)

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy i każdą nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonki. Rozbijamy je lekko i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na jednej połowie kieszonki układamy ser, rozsmarowujemy na nim miękkie masło, posypujemy szczypiorkiem i układamy wędlinę. Roztrzepujemy jajka, dodajemy soli i pieprzu. Kotlety składamy i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na smakowym oleju podsypanym lekko czosnkiem. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego i na każdym z nich układamy ser. Na serze układamy pokrojone w plastry pomidory. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, który zaostał nam ze smażenia kotletów. Układamy ją na pomidorach. Ziemniaki myjemy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Jak będą miękkie, odcedzamy i odparowujemy je. W garnku dodajemy odrobinę masła, soli, przyprawy do ziemniaków, papryki, czosnku i szczyptę posiekanego kopru. Mieszamy, żeby przyprawy przywarły do ziemniaków, które przekładamy później do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się kotlety. Na ziemniakach układamy kawałeczki masła. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem ziemniaki obsypujemy koprem. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego! :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz