Spaghetti bolognese z pieczarkami
Jednym z moich dań typu "comfort food", czyli jedzenia, które poprawia mi humor, jest spaghetti bolognese. Jako wielka miłośniczka pieczarek, dodaje je nawet do spaghetti, ale jeśli ktoś ich nie lubi, może z powodzeniem pominąć ten składnik. :)
Składniki na danie dla ok. 4 osób:
- 1 paczka makaronu do spaghetti (ja użyłam makaronu razowego)
- ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie mielone z szynki)
- 1 puszka pomidorów bez skórki (ja użyłam pomidorów z bazylią i oregano firmy "Dawtona")
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- kilka listków oregano
- 3 - 4 gałązki rozmarynu
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- ok. 120 g małych pieczarek (*opcjonalnie)
- 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina (*opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- tarty ser (najlepiej parmezan)
*) Jeśli nie macie obecnie świeżych ziół, możecie dodać suszonych. ;)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez chwilę. Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować sos. Pieczarki myjemy i kroimy na pół. Smażymy aż się lekko zarumienią i dodajemy do cebuli. Następnie podsmażamy mięso, które cały czas w trakcie smażenia rozdrabniamy, żeby nie powstawały grudki. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Pomidory miksujemy blenderem i dodajemy do pozostałych składników. Do garnka wkładamy zioła i gotujemy pod przykryciem ok. 10 - 15 minut. W międzyczasie na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy i dodajemy go do sosu, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Jak sos się zagęści, podlewamy winem (lub bulionem jak wolicie) i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy po ugotowaniu. Sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerze nakładamy makaron z sosem i posypujemy całość serem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz