sobota, 25 kwietnia 2015


Spaghetti bolognese z pieczarkami



Jednym z moich dań typu "comfort food", czyli jedzenia, które poprawia mi humor, jest spaghetti bolognese. Jako wielka miłośniczka pieczarek, dodaje je nawet do spaghetti, ale jeśli ktoś ich nie lubi, może z powodzeniem pominąć ten składnik. :)

Składniki na danie dla ok. 4 osób:
  • 1 paczka makaronu do spaghetti (ja użyłam makaronu razowego)
  • ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie mielone z szynki)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (ja użyłam pomidorów z bazylią i oregano firmy "Dawtona")
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków oregano
  • 3 - 4 gałązki rozmarynu
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • ok. 120 g małych pieczarek (*opcjonalnie)
  • 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina (*opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • tarty ser (najlepiej parmezan)
*) Jeśli nie macie obecnie świeżych ziół, możecie dodać suszonych. ;)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez chwilę. Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować sos. Pieczarki myjemy i kroimy na pół. Smażymy aż się lekko zarumienią i dodajemy do cebuli. Następnie podsmażamy mięso, które cały czas w trakcie smażenia rozdrabniamy, żeby nie powstawały grudki. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Pomidory miksujemy blenderem i dodajemy do pozostałych składników. Do garnka wkładamy zioła i gotujemy pod przykryciem ok. 10 - 15 minut. W międzyczasie na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy i dodajemy go do sosu, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Jak sos się zagęści, podlewamy winem (lub bulionem jak wolicie) i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy po ugotowaniu. Sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerze nakładamy makaron z sosem i posypujemy całość serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz