wtorek, 21 kwietnia 2015


Krokiety z kapustą pekińską i curry



Krokiety z kapustą pekińską i curry świetnie sprawdzą się i jako danie obiadowe i jako imprezowa przekąska. Przepis wymyśliła moja mama! <3 :)

Składniki na ok. 13 naleśników:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki (u mnie typ 650)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (u mnie 3,2%)
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
Składniki na farsz:
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 2 duże cebule
  • 2 szczypty soli
  • 1 płaska łyżeczka ziarenek smaku (u mnie "Vegeta")
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli i 1 szklankę wody gazowanej. Wszystko mieszamy trzepaczką. Dodajemy drugą szklankę wody i połowę oleju. Mieszamy szybko, żeby ciasto nie zdążyło się wygazować. Rozgrzewamy suchą patelnię naleśnikową, do ciasta dodajemy resztę oleju i energicznie mieszamy trzepaczką. Smażymy naleśniki i układamy je na talerzu do przestygnięcia. W tym czasie obieramy cebule i kroimy je w kostkę. Smażymy na oleju, na małym ogniu. Kroimy kapustę pekińską (razem z tą białą, twardą częścią), i gdy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy część kapusty, solimy ją małą szczyptą soli i mieszamy łyżką. Jak kapusta zmieniejszy swoją obiętość, dodajemy kolejną porcję pekinki i ponownie podsalamy odrobinę (dokładamy kapustę do końca, ale kolejnych porcji już nie solimy). Smażymy aż zmięknie (nie przykrywamy patelni pokrywką, bo kapusta stanie się gorzka), odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy żółtko i bułkę tartą. Masę mieszamy energicznie, podgrzewamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Na brzegu każdego naleśnika układamy ok. 1,5 łyżki farszu i zawijamy krokiety. Jajko roztrzepujemy z solą i pierzem. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz