środa, 22 kwietnia 2015


Płatki ryżowe na mleku z pomarańczą i ziarnami



Kto powiedział, że jedzenie 'light' musi wyglądać paskudnie i smakować równie kiepsko, jak wygląda? :) Na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia proponuję płatki ryżowe na mleku z pomarańczą i ziarnami.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki błonnika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka rodzynek
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:

W rondelku gotujemy mleko. Po zagotowaniu, dodajemy do niego płatki, cukier i sól. Jak płatki wchłoną całe mleko i staną się miękkie, dodajemy 1 łyżkę błonnika. Płatki przekładamy do miseczki. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, które następnie kroimy na mniejsze cząstki i układamy na płatkach. Posypujemy ziarnami, rodzynkami i orzechami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz