Płatki ryżowe na mleku z pomarańczą i ziarnami
Kto powiedział, że jedzenie 'light' musi wyglądać paskudnie i smakować równie kiepsko, jak wygląda? :) Na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia proponuję płatki ryżowe na mleku z pomarańczą i ziarnami.
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki błonnika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/2 pomarańczy
- kilka rodzynek
- kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
W rondelku gotujemy mleko. Po zagotowaniu, dodajemy do niego płatki, cukier i sól. Jak płatki wchłoną całe mleko i staną się miękkie, dodajemy 1 łyżkę błonnika. Płatki przekładamy do miseczki. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, które następnie kroimy na mniejsze cząstki i układamy na płatkach. Posypujemy ziarnami, rodzynkami i orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz