niedziela, 12 kwietnia 2015


Naleśniki z twarogiem i truskawkami



Naleśniki z twarogiem i truskawkami są szybkim i prostym daniem. Świetnie się sprawdzają, gdy mamy ochotę zjeść coś na ciepło, a nie mamy ochoty spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. ;)

Składniki na naleśniki:
  • 2,5 szklanka mąki
  • 1,5 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
Składniki na nadzienie:
  • 2 kostki twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 400 g truskawek
  • cukier do zasypania truskawek
  • śmietana
Przygotowanie:

Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Przekładamy do szklanej miski i zasypujemy cukrem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki aż puszczą sok. Mąkę miksujemy z mlekiem i połową szklanki wody. Dodajemy jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy łyżkę oleju i szklankę wody. Całość szybko mieszamy trzepaczką (nie mikserem, żeby nie "uśmiercić" bąbelków!). Patelnie podlewamy olejem, rozprowadzamy go po całej powierzchni i przelewamy do miseczki. Wlewamy ciasto na naleśnika i smażymy z obu stron. (U mnie tylko pierwszy naleśnik jest smażony na natłuszczonej patelni, ale jeśli wolicie, wszystkie można tak usmażyć.) Jakby ciasto było za gęste, możemy dodać jeszcze trochę wody. (Naleśniki nie mogą być za grube!) Smażymy wszystkie naleśniki. Twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtka i dalej rozcieramy. Dadajemy śmietanę i mieszamy. Na połowie naleśnika rozprowadzamy łyżkę twarogu. Składamy w trójkąciki (naleśnika składamy na pół, żeby nieposmarowaną częścią przykryć posmarowaną i tak złożonego składamy jeszcze na pół). Nasze trójkąciki podsmażamy na oleju, przekładamy na talerz. Na każdym kładziemy trochę śmietany i układamy truskawki. (Jak ktoś lubi, można polać również powstałym syropem truskawkowym.)

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz