sobota, 4 kwietnia 2015


Makaron z serowym sosem beszamelowym



Makaron z serowym sosem beszamelowym jest jedną z przekąsek, które robimy z mamą, kiedy mamy ochotę na makaron. Łatwy w przygotowaniu, smaczny i syty. :)

Składniki:
  • 0,5 paczki makaronu (u mnie małe kolanka)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 1 kostka rosołowa (*opcjonalnie)
  • 1 - 2 trójkąciki ulubionego serka topionego (u mnie ziołowy)
  • ok. 80 g startego sera żółtego (ja nie miałam sera w bloczku, więc drobno posiekałam ser żółty w plastrach)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju
Przepis:

W osolonej wodzie z łyżką oleju gotujemy makaron na al dente (lekko twardy). Odcedzamy go i przepłukujemy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąki. Mieszamy, żeby utworzyła się zasmażka (nie przyrumieniamy jej). Dodajemy pół szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu, energicznie mieszając. Dodajemy kostkę rosołową, serek topiony i dolewamy resztę mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy makaron i tarty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 st. C do zarumienienia wierzchu.  

* Przed pieczeniem możemy posmarować wierzch śmietanką z tartym serem, czosnkiem, solą i pieprzem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz