Makaron z serowym sosem beszamelowym
Makaron z serowym sosem beszamelowym jest jedną z przekąsek, które robimy z mamą, kiedy mamy ochotę na makaron. Łatwy w przygotowaniu, smaczny i syty. :)
Składniki:
- 0,5 paczki makaronu (u mnie małe kolanka)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki zimnego mleka
- 1 kostka rosołowa (*opcjonalnie)
- 1 - 2 trójkąciki ulubionego serka topionego (u mnie ziołowy)
- ok. 80 g startego sera żółtego (ja nie miałam sera w bloczku, więc drobno posiekałam ser żółty w plastrach)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oleju
Przepis:
W osolonej wodzie z łyżką oleju gotujemy makaron na al dente (lekko twardy). Odcedzamy go i przepłukujemy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąki. Mieszamy, żeby utworzyła się zasmażka (nie przyrumieniamy jej). Dodajemy pół szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu, energicznie mieszając. Dodajemy kostkę rosołową, serek topiony i dolewamy resztę mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy makaron i tarty ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 st. C do zarumienienia wierzchu.
* Przed pieczeniem możemy posmarować wierzch śmietanką z tartym serem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz