środa, 1 kwietnia 2015


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym



Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest prostą i mega smaczną propozycją obiadową. Ja jestem wielką fanką zapiekanek, więc zdecydowanie polecam! :D

Składniki:
  • 450 - 500 g mięsa mielonego
  • ok. 600 g obranych ziemniaków
  • 2 - 3 cebule
  • 250 - 300 g umytych pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 80 g tartego żółtego sera 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  •  2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, papryka słodka, cukier, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ziemniaki i pieczarki kroimy w grubsze paski. 
Na patelni podsmażamy pół porcji cebuli. Jak się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 
Osobno smażymy drugą połowę cebuli, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy. Dodajemy paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, papryką i cukrem. Jak całość się usmaży, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 2 - 5 minut.
Do garnka wkładamy pokrojone w paski ziemniaki, zalewamy wodą i podsypujemy 2 szczyptami soli. Gotujemy je na pół - twardo.
Masło klarowane rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka masa (nie przyrumieniamy jej!). Dodajemy pół szklanki mleka i dalej mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mleka i bulion. Gotujemy na małym ogniu aż powstanie gładka, gęsta masa. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Tak przygotowanym sosem smarujemy dno naczynia żaroodpornego i wykładamy je grubszą warstwą ziemniaków. Wykładamy połowę pieczarek i połowę mięsa mielonego. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Do sosu dodajemy starty ser i kładziemy trochę sosu na ziemniaki. Na to wykładamy resztę pieczarek, resztę mięsa mielonego, resztę ziemniaków i całość przykrywamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz