Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest prostą i mega smaczną propozycją obiadową. Ja jestem wielką fanką zapiekanek, więc zdecydowanie polecam! :D
Składniki:
- 450 - 500 g mięsa mielonego
- ok. 600 g obranych ziemniaków
- 2 - 3 cebule
- 250 - 300 g umytych pieczarek
- 1 duża papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- ok. 80 g tartego żółtego sera
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, papryka słodka, cukier, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ziemniaki i pieczarki kroimy w grubsze paski.
Na patelni podsmażamy pół porcji cebuli. Jak się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Osobno smażymy drugą połowę cebuli, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy. Dodajemy paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, papryką i cukrem. Jak całość się usmaży, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 2 - 5 minut.
Do garnka wkładamy pokrojone w paski ziemniaki, zalewamy wodą i podsypujemy 2 szczyptami soli. Gotujemy je na pół - twardo.
Masło klarowane rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka masa (nie przyrumieniamy jej!). Dodajemy pół szklanki mleka i dalej mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mleka i bulion. Gotujemy na małym ogniu aż powstanie gładka, gęsta masa. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Tak przygotowanym sosem smarujemy dno naczynia żaroodpornego i wykładamy je grubszą warstwą ziemniaków. Wykładamy połowę pieczarek i połowę mięsa mielonego. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Do sosu dodajemy starty ser i kładziemy trochę sosu na ziemniaki. Na to wykładamy resztę pieczarek, resztę mięsa mielonego, resztę ziemniaków i całość przykrywamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.
Smacznego!
Do garnka wkładamy pokrojone w paski ziemniaki, zalewamy wodą i podsypujemy 2 szczyptami soli. Gotujemy je na pół - twardo.
Masło klarowane rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka masa (nie przyrumieniamy jej!). Dodajemy pół szklanki mleka i dalej mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mleka i bulion. Gotujemy na małym ogniu aż powstanie gładka, gęsta masa. Dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Tak przygotowanym sosem smarujemy dno naczynia żaroodpornego i wykładamy je grubszą warstwą ziemniaków. Wykładamy połowę pieczarek i połowę mięsa mielonego. Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Do sosu dodajemy starty ser i kładziemy trochę sosu na ziemniaki. Na to wykładamy resztę pieczarek, resztę mięsa mielonego, resztę ziemniaków i całość przykrywamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz