piątek, 27 marca 2015


Babka piaskowa cytrynowa z orzechami i rodzynkami




Wielkanoc się zbliża, więc naszło mnie na babkę piaskową cytrynową z orzechami i rodzynkami. Dla tych, którzy nie lubią orzechów i rodzynek, polecam ten przepis z pominięciem tych składników. ;)

Składniki:
  • 150 g "Kasi" z masłem lub masła
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • *2 -3 krople aromatu śmietankowego lub cytrynowego (ewentualnie)
  • garść orzeszków ziemnych i rodzynek (mieszanki)
  • kolorowa posypka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie:

Masło ucieramy na białą masę. Podsypujemy cukrem pudrem i dalej miksujemy. Dodajmy po kolei 3 żółtka, ciągle miksując. Cytrynę wyparzamy we wrzątku, ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach i wrzucamy do masy. Wyciskamy sok z tej cytryny i dodajemy do wszystkiego. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy powoli do ciasta. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na najwyższych obrotach, do uzyskania sztywnej piany. Pianę przekładamy do masy i mieszamy. Dodajemu orzechy, rodzynki i aromat. Ciasto przekładamy do  keksówki (natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia), posypujemy kolorową posypką i pieczemy w 160 st. C przez ok. 50 minut, po czym podnosimy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ok. 10 - 15 minut, do suchego patyczka. Po pierwszych 20 minutach robimy nacięcie na środku ciasta. Czynność możemy powtórzyć jeszcze w trakcie pieczenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz