Babka piaskowa cytrynowa z orzechami i rodzynkami
Wielkanoc się zbliża, więc naszło mnie na babkę piaskową cytrynową z orzechami i rodzynkami. Dla tych, którzy nie lubią orzechów i rodzynek, polecam ten przepis z pominięciem tych składników. ;)
Składniki:
- 150 g "Kasi" z masłem lub masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- *2 -3 krople aromatu śmietankowego lub cytrynowego (ewentualnie)
- garść orzeszków ziemnych i rodzynek (mieszanki)
- kolorowa posypka
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy na białą masę. Podsypujemy cukrem pudrem i dalej miksujemy. Dodajmy po kolei 3 żółtka, ciągle miksując. Cytrynę wyparzamy we wrzątku, ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach i wrzucamy do masy. Wyciskamy sok z tej cytryny i dodajemy do wszystkiego. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy powoli do ciasta. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na najwyższych obrotach, do uzyskania sztywnej piany. Pianę przekładamy do masy i mieszamy. Dodajemu orzechy, rodzynki i aromat. Ciasto przekładamy do keksówki (natłuszczonej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia), posypujemy kolorową posypką i pieczemy w 160 st. C przez ok. 50 minut, po czym podnosimy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ok. 10 - 15 minut, do suchego patyczka. Po pierwszych 20 minutach robimy nacięcie na środku ciasta. Czynność możemy powtórzyć jeszcze w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz