sobota, 21 marca 2015


Parówki a'la ośmiorniczki z pieczarkami w sosie pomidorowo - paprykowym 






Parówki a'la ośmiorniczki z pieczarkami w sosie pomidorowo - paprykowym to jedno z naszych weekendowych śniadań. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale warto. :)

Składniki:
  • 2 opakowania parówek (u mnie parówki z szynki 93% mięsa)
  • 500 - 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 7 - 8 dużych pomidorów
  • 2 papryki (u mnie hiszpańskie)
  • śmietana 18% (ok. 1 - 2 łyżki)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki, papryki oczyszczamy z nasion i kroimy na duże kawałki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Smażymy cebulę na oleju. Jak się zeszkli, dodajemy pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy. Parówki przekrajamy na pół. Każdą z połówek nacinamy na krzyż do połowy długości, żeby powstały macki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki wykładamy na parówki. Pomidory i paprykę miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki i pieczarki zalewamy sosem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nastawionym na 200 st. C. (funkcja góra - dół) przez ok. godzinę (tak, żeby parówki się powywijały). 

*) Zamiast robić własny sos, danie możemy zalać dwoma opakowaniami sosu pomidorowego z proszku przygotowanego wg. przepisu na opakowaniu. Należy jednak pamiętać, że woda trochę odparuje, więc sos nie może być bardzo gęsty. :)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz