Jogurtowe muffinki z jabłkiem i jagodami z kruszonką
Jogurtowe muffinki z jabłkiem i jagodami powstały na życzenie mojej siostry. Mają śmieszny, zielonkawy kolor, ale smakują ciekawie. :)
Składniki na muffinki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g masła lub margaryny do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego
- 100 g jabłek (obranych, umytych i wydrążonych)
- 100 g jagód
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 5 - 6 łyżek płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Masło, mąkę, cynamon i cukier na kruszonkę rościeramy palcami. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Masło na muffinki rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło. Dodajemy cukier i mąkę i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy jabłka i jagody i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. (najlepiej fukcja góra - dół). Ciasto wykładamy w papilotki włożone w formę do muffinek. Na wierzch układamy kruszonkę i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 25 - 30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz