czwartek, 19 marca 2015


Jogurtowe muffinki z jabłkiem i jagodami z kruszonką



Jogurtowe muffinki z jabłkiem i jagodami powstały na życzenie mojej siostry. Mają śmieszny, zielonkawy kolor, ale smakują ciekawie. :)

Składniki na muffinki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 230 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego
  • 100 g jabłek (obranych, umytych i wydrążonych)
  • 100 g jagód
Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 - 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Masło, mąkę, cynamon i cukier na kruszonkę rościeramy palcami. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Masło na muffinki rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło. Dodajemy cukier i mąkę i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy jabłka i jagody i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. (najlepiej fukcja góra - dół). Ciasto wykładamy w papilotki włożone w formę do muffinek. Na wierzch układamy kruszonkę i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 25 - 30 minut, do suchego patyczka.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz