piątek, 13 marca 2015


Racuchy drożdżowe z jabłkami



Racuchy drożdżowe z jabłkami dedykowane Paulisiowi :)

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • *łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do plastikowej miski, wsypujemy do niej drożdże, sól i cukier. Wbijamy jajko i dolewamy mleko. Całość mieszamy ręką lub drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w cienkie plastry, które dzielimy na 4 części. Dodajemy do ciasta, (*dosypujemy cynamon) i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz