Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami dedykowane Paulisiowi :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży instant
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- 1 jajko
- 2 jabłka
- *łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuchów
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do plastikowej miski, wsypujemy do niej drożdże, sól i cukier. Wbijamy jajko i dolewamy mleko. Całość mieszamy ręką lub drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w cienkie plastry, które dzielimy na 4 części. Dodajemy do ciasta, (*dosypujemy cynamon) i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz