Tarte kluski ziemniaczane z cebulą, boczkiem, twarogiem i pietruszką
Tarte kluski ziemniaczane z cebulą, boczkiem i twarogiem to jedno z dań przypominających mi dzieciństwo. Zdecydowanie polecam. ;)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2-3 cebule
- ok. 250 - 300g boczku wędzonego
- kostka twarogu półtłustego
- natka pietruszki
- masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach i odcedzamy wodę przez sitko lub gazę. Do tartych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jajko i po szczypcie soli i pieprzu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W garnku gotujemy osoloną wodę. Ciasto rolujemy w dłoniach na cienkie wałeczki, rwiemy i wrzucamy na wodę. Kluski gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia i odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z boczkiem do momentu aż się zeszkli. Dodajemy kluski i smażymy jeszcze przez chwilę. Rozkładamy danie na miseczki, posypujemy pokruszonym twarogiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz