wtorek, 17 marca 2015


Tarte kluski ziemniaczane z cebulą, boczkiem, twarogiem i pietruszką



Tarte kluski ziemniaczane z cebulą, boczkiem i twarogiem to jedno z dań przypominających mi dzieciństwo. Zdecydowanie polecam. ;)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 cebule
  • ok. 250 - 300g boczku wędzonego
  • kostka twarogu półtłustego
  • natka pietruszki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach i odcedzamy wodę przez sitko lub gazę. Do tartych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jajko i po szczypcie soli i pieprzu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W garnku gotujemy osoloną wodę. Ciasto rolujemy w dłoniach na cienkie wałeczki, rwiemy i wrzucamy na wodę. Kluski gotujemy ok. 5 minut od chwili wypłynięcia i odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z boczkiem do momentu aż się zeszkli. Dodajemy kluski i smażymy jeszcze przez chwilę. Rozkładamy danie na miseczki, posypujemy pokruszonym twarogiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz