Bułki faszerowane mięsem mielonym i grzybami
Bułki nadziewane mięsem mielonym i grzybami są ostatnio moim ulubionym daniem. Smakują mi zarówno na gorąco jak i na zimno. Można traktować je jak danie obiadowe lub jak przekąskę do piwa. Są również całkiem niezłym sposobem, żeby "pozbyć się" czerstwych bułek. :)
Składniki (obiad dla 4 osób):
- 10 kajzerek
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 200g grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 średnie cebule
- 10 plastrów sera żółtego
- 2 - 3 łyżki sosu węgierskiego (lub jakiegoś innego, pikantniejszego sosu)
- masło
- małe opakowanie sera tartego do posypania bułek
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku
* można również dodać szczyptę cynamonu
Przygotowanie:
Bułki przekrajamy na pół. Każdą połówkę wydrążamy, pozostawiając brzegi na grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy drobno i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy je jeszcze przez chwilę z cebulą. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę papryki i czosnku, trochę soli i pieprzu, 2 - 3 łyżki sosu węgierskiego i grzyby. Całość mieszamy. Każdą wydrążoną bułkę smarujemy masłem. W wydrążenie bułki wkładamy po pół plasterka sera. Z mięsa mielonego formujemy kulki i kładziemy na bułkach. Jak rozłożymy całe mięso, kulki spłaszczamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 st. C. Żeby ser na wierzchu się zapiekł, na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia, posypujemy bułki.
Smacznego!
Bułki przekrajamy na pół. Każdą połówkę wydrążamy, pozostawiając brzegi na grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy drobno i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy je jeszcze przez chwilę z cebulą. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę papryki i czosnku, trochę soli i pieprzu, 2 - 3 łyżki sosu węgierskiego i grzyby. Całość mieszamy. Każdą wydrążoną bułkę smarujemy masłem. W wydrążenie bułki wkładamy po pół plasterka sera. Z mięsa mielonego formujemy kulki i kładziemy na bułkach. Jak rozłożymy całe mięso, kulki spłaszczamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 st. C. Żeby ser na wierzchu się zapiekł, na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia, posypujemy bułki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz