wtorek, 10 marca 2015


Bułki faszerowane mięsem mielonym i grzybami



Bułki nadziewane mięsem mielonym i grzybami są ostatnio moim ulubionym daniem. Smakują mi zarówno na gorąco jak i na zimno. Można traktować je jak danie obiadowe lub jak przekąskę do piwa. Są również całkiem niezłym sposobem, żeby "pozbyć się" czerstwych bułek. :)

Składniki (obiad dla 4 osób):

  • 10 kajzerek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 200g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 2 - 3 łyżki sosu węgierskiego (lub jakiegoś innego, pikantniejszego sosu)
  • masło
  • małe opakowanie sera tartego do posypania bułek
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany do smaku
    * można również dodać szczyptę cynamonu
Przygotowanie:

Bułki przekrajamy na pół. Każdą połówkę wydrążamy, pozostawiając brzegi na grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy drobno i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy je jeszcze przez chwilę z cebulą. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę papryki i czosnku, trochę soli i pieprzu, 2 - 3 łyżki sosu węgierskiego i grzyby. Całość mieszamy. Każdą wydrążoną bułkę smarujemy masłem. W wydrążenie bułki wkładamy po pół plasterka sera. Z mięsa mielonego formujemy kulki i kładziemy na bułkach. Jak rozłożymy całe mięso, kulki spłaszczamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 st. C. Żeby ser na wierzchu się zapiekł, na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia, posypujemy bułki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz