niedziela, 15 marca 2015


Devolay'e z masłem czosnkowym z pietruszką i serem



Devolay'e z masłem czosnkowym z pietruszką i serem to bardziej aromatyczna i soczysta alternatywa dla kotleta schabowego. ;)

Składniki (na 10 sztuk):
  • 5 filetów z piersi kurczaka
  • 5 plastrów sera
  • 0,5 kostki miękkiego masła 82%
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 3-4 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Filety z piersi kurczaka myjemy i kroimy na dwie części (grubsza część powinna być krótsza). Rozbijamy je i smarujemy z obu stron solą i pieprzem. Mało wykładamy do miski, pietruszkę siekamy i dodajemy do masła. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ponownie mieszamy. Jajka wybijamy do osobnej miseczki, roztrzepujemy je z solą i pieprzem. Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych miseczek. Na patelni rozgrzewamy olej. Na każdy kawałek mięsa nakładamy pół plasterka sera i czubatą łyżeczkę masła czosnkowego z pietruszką. Zawijamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Możemy położyć na nie jeszcze trochę naszego masła. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy w 175 st. C (funcka góra - dół) przez ok. 40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz