piątek, 27 marca 2015


Kotlety jajeczne







Kotlety jajeczne są idealną propozycją zarówno na piątkowy obiad dla osób, które poszczą, jak i dla wegetarian. Świetnie sprawdzają się też na Wielkanoc, kiedy na stołach leżą kolorowe pisanki, a domownicy już mają dość gotowanych jajek.

Składniki (obiad dla 4 - 5 osób):
  • 8 - 9 jajek gotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 średni por
  • garść posiekanego szczypioru
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta posiekanego kopru
  • bułka tarta
  • sół, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ugotowane jajka mielimy na drobnych oczkach (jeśli ktoś nie lubi rozstawiania maszynki do mielenia albo nie ma jej pod ręką - jajka można również pognieść tłuszkiem do ziemniaków). Dodajemu do nich cienko pokrojonego pora, szczypior, pietruszkę i koper. Wbijamy jajka i podsypujemy lekko bułką tartą. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę czosnku granulowanego. Całość mieszamy ręką, podsypując bułką tartą do momentu aż masa stanie się kleista i będziemy w stanie uformować z niej kotleciki. Odstawiamy masę na 5 minut. Po tym czasie, najlepiej uformować jednego kotlecika na próbę, obtoczyć go w bułce tartej, usmażyć i spróbować, czy jest odpowiednio słony. Jeśli tak, formujemy resztę kotlecików, obtaczamy je w bułce i smażymy.

Smacznego! 


2 komentarze:

  1. O, i to jest idealny pomysł na jutrzejszy obiad! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń