czwartek, 12 marca 2015


Zapiekanka a'la lasagne bolognese ze 

szpinakiem i sosem beszamelowym



Zapiekanka a'la lasagne bolognese ze szpinakiem i sosem beszamelowym to smaczny twór, który wymyśliłam w ramach alternatywy dla standardowej "lazanii", kiedy brakuje nam płatów makaronowych, ochota na lasagne'ę nas najdzie, a do sklepu nie po drodze...

Składniki (danie dla 4 osób):
  • 1/2 opakowania makaronu (u mnie makaron małe kolanka)
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki w sosie pomidorowym
  • ok. 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 śrenie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie 450g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 4 - 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (albo z 1 kostki rosołowej albo czystego rosołu)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 duże opakowanie tartego sera (ok. 40 - 50g)

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos beszamelowy. Na małym ogniu rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego z mąką - ale trzeba pamiętać, żeby nie przyrumienić mąki. Lekko podgrzane mleko i bulion wlewamy do garnka. Mieszamy aż otrzymamy gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. (*W razie, gdyby powstały nam grudki, sos można zblendować.) Odrobiną sosu smarujemy dno blaszki do lasagne'ii. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju lub oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przekładamy na sitko i zlewamy zimną wodą. Pozostawiamy makaron, żeby się odcedził.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. 2 cebule obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Przesmażamy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy puszkę pomidorów i smażymy ok. 7 minut. Przelewamy do miski i całość blendujemy. Na patelnię wlewamy gładki sos pomidorowy i dodajemy do niego mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią i oregano. Całość dusimy aż mięso ugotuje się w sosie. Po ugotowaniu mięsa, odparowujemy sos. Teraz możemy spróbować czy wystarczająco przyprawiliśmy sos. Na blaszkę przekładamy cały makaron. Przyrywamy go warstwą mięsa w sosie pomidorowym (wykładamy całość). Na warstwę mięsa nakładamy warstwę sosu beszamelowego. Opakowanie mrożonego szpinaku zamaczamy w ciepłej wodzie. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy szpinak i serek topiony. Smażąc, cały czas mieszamy, żeby szpinak nie przywarł. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Przekładamy szpinak na warstwę sosu beszamelowego. Całość posypujemy serem. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 175 st. C. (najlepiej funkcja: góra - dół).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz