wtorek, 17 marca 2015


Smalec z jabłkiem i cebulą



Smalec z jabłkiem i cebulą od kilku dni robi furorę w moim domu. Zawsze robimy go w większych ilościach, żeby podzielić na słoiczki, które wekujemy i trzymamy w chłodnym miejscu, więc jak kogoś najdzie ochota - domowy smalec zawsze jest pod ręką.

Składniki:

  • 2 kg surowej słoniny
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:

Słoninę kroimy w drobną kostkę, przekładamy ją do garnka i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oleju aż się zarumieni. Jabłka dodajemy do smalcu i smażymy jeszcze jakiś czas. Dodajemy cebulę, sól i pieprz. Smalec przelewamy do podgrzanych słoiczków, które dokładnie zakręcamy. Na dno garnka kładziemy czystą ścierkę kuchenną i stawiamy na nią słoiki, w pewnych odstępach od siebie, żeby woda między nimi mogła spokojnie przepływać. Zalewamy słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 - 15 minut. Wieczka słoiczków powinny się lekko wypuklić i delikatnie strzelić. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dociskamy. Słoiki ustawiamy na ścierce kuchennej i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz