czwartek, 12 marca 2015


Ryż z jabłkiem i cynamonem





Ryż z jabłkiem i cynamonem kojarzy mi się z dzieciństwem. Jedno z moich ulubionych śniadań. Proste i smaczne! :)

Składniki (danie dla 4 osób):
  • 2 worki ryżu (u mnie ryż jaśminowy)
  • 6 średnich jabłek
  • ok. 4 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżki cukru (chociaż ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka)
  • śmietana 18%
Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i podlewamy odrobinę wodą, żeby nie przywierały. Dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną. Polecam spróbować czy dodaliśmy wystarczającą nam ilość cukru i cynamonu i ewentualnie doprawić. Ryż wyłożyć do miseczek, nałożyć na niego po łyżce śmietany i jabłka.

Smacznego!






2 komentarze: