Ryż z jabłkiem i cynamonem
Ryż z jabłkiem i cynamonem kojarzy mi się z dzieciństwem. Jedno z moich ulubionych śniadań. Proste i smaczne! :)
Składniki (danie dla 4 osób):
Składniki (danie dla 4 osób):
- 2 worki ryżu (u mnie ryż jaśminowy)
- 6 średnich jabłek
- ok. 4 łyżeczek cynamonu
- 2 łyżki cukru (chociaż ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka)
- śmietana 18%
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i podlewamy odrobinę wodą, żeby nie przywierały. Dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną. Polecam spróbować czy dodaliśmy wystarczającą nam ilość cukru i cynamonu i ewentualnie doprawić. Ryż wyłożyć do miseczek, nałożyć na niego po łyżce śmietany i jabłka.
Smacznego!
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Starte jabłka przekładamy do garnka i podlewamy odrobinę wodą, żeby nie przywierały. Dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną. Polecam spróbować czy dodaliśmy wystarczającą nam ilość cukru i cynamonu i ewentualnie doprawić. Ryż wyłożyć do miseczek, nałożyć na niego po łyżce śmietany i jabłka.
Smacznego!
jakie piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń