Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa jest prostym i szybkim pomysłem na obiad, lub jak ktoś woli, przystawkę. :)
Składniki:
- 1,5 l wody
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- plaster selera
- 3 duże ziemniaki
- 500 - 600 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 - 3 listki laurowe
- mięsna wkładka (u mnie 1 żeberko i 2 skrzydełka)
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Do wody wkładamy mięso i zaczynamy gotować. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy aż się zarumienią. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, porządnie płuczemy i dodajemy do wody. Dodajemy pieprz i ziele angielskie. Jak warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone pieczarki. Dodajemy do zupy garść posiekanej natki pietruszki. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Zupę zabielamy śmietaną (żeby śmietana nie zważyła nam się w zupie, najlepiej na talerzu wymieszać ją z zupą i dopiero wtedy wlać do garnka). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać jeszcze posiekaną pietruchą. :)
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz