niedziela, 22 marca 2015


Zupa pieczarkowa



Zupa pieczarkowa jest prostym i szybkim pomysłem na obiad, lub jak ktoś woli, przystawkę. :)

Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • plaster selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 500 - 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • mięsna wkładka (u mnie 1 żeberko i 2 skrzydełka)
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:

Do wody wkładamy mięso i zaczynamy gotować. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy aż się zarumienią. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, porządnie płuczemy i dodajemy do wody. Dodajemy pieprz i ziele angielskie. Jak warzywa zmiękną, dodajemy podsmażone pieczarki. Dodajemy do zupy garść posiekanej natki pietruszki. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Zupę zabielamy śmietaną (żeby śmietana nie zważyła nam się w zupie, najlepiej na talerzu wymieszać ją z zupą i dopiero wtedy wlać do garnka). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać jeszcze posiekaną pietruchą. :)

Smacznego. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz