wtorek, 17 marca 2015


Pączki twarogowe



Pączki twarogowe są niesamowicie proste, a za razem bardzo szybko się je robi. Idealne, kiedy ma się ochotę na domowego pączka, ale wizja zabawy z ciastem drożdżowym nas przeraża. :)

Składniki:
  • 250g sera ricotta
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki octu
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder lub lukier do dekoracji
Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 30 minut. Podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju lub kostkę smalcu. Krążki ciasta kładziemy na tłuszcz i smażymy z dwóch stron . Po wyciągnięciu z rondla, układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć pączki z tłuszczu. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • sok z cytryny
Cukier gotujemy w wodzie. Jeśli po muśnięciu łyżką tworzy się "nitka", możemy dodać sok z cytryny. Gotujemy cały czas ucierając cukier, aż wytworzy się lukier.
*Można posypać kolorową posypką. ;)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz