Pączki twarogowe
Pączki twarogowe są niesamowicie proste, a za razem bardzo szybko się je robi. Idealne, kiedy ma się ochotę na domowego pączka, ale wizja zabawy z ciastem drożdżowym nas przeraża. :)
Składniki:
Składniki:
- 250g sera ricotta
- 250g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki octu
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder lub lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 30 minut. Podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju lub kostkę smalcu. Krążki ciasta kładziemy na tłuszcz i smażymy z dwóch stron . Po wyciągnięciu z rondla, układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć pączki z tłuszczu. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Lukier:
Lukier:
- 1 szklanka cukru
- ok. 1/4 szklanki wody
- sok z cytryny
Cukier gotujemy w wodzie. Jeśli po muśnięciu łyżką tworzy się "nitka", możemy dodać sok z cytryny. Gotujemy cały czas ucierając cukier, aż wytworzy się lukier.
*Można posypać kolorową posypką. ;)
Smacznego! :)
*Można posypać kolorową posypką. ;)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz