niedziela, 22 marca 2015


Omlet z pieczarkami, serem i parówką



Omlet z pieczarkami, serem i parówką to bardzo sycące i mało skomplikowane danie, jednak jego przygotowanie zajmuję chwilę, więc najlepiej sprawdza się na leniwe weekendowe poranki. Oczywiście, ze składnikami możemy eksperymentować i to od nas zależy, co znajdzie się w środku. U mnie jeden omlet jest zazwyczaj porcją dla dwóch osób, ale jak to u Was będzie wyglądało, musicie sprawdzić sami. :) 

Składniki na 1 omlet:
  • 3 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • 1 parówka
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry sera żółtego
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz kajeński
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodając pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażamy aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i parówkę. Smażymy do momentu aż wszystko się zarumieni. Jajka mieszamy z mąką i mlekiem. Ser siekamy drobno i dodajemy do jajek, mieszamy ponownie. Masą jajeczną zalewamy nasze podsmażone składniki. Kroimy szczypior i połówą ilości posypujemy omlet z wierzchu. Smażymy na pałym ogniu, co jakiś czas potrząsając patelnią. Jak spód się zetnie, bierzemy duży talerz, przykładamy do patelni i zrzucamy na niego omlet. Z talerza zsuwamy omlet z powrotem na patelnię, żeby zarumienić drugą stronę. Smażymy przez chwilę i przekładamy na talerz. Posypujemy resztą szczypiorku.

Smacznego! 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz