Omlet z pieczarkami, serem i parówką
Omlet z pieczarkami, serem i parówką to bardzo sycące i mało skomplikowane danie, jednak jego przygotowanie zajmuję chwilę, więc najlepiej sprawdza się na leniwe weekendowe poranki. Oczywiście, ze składnikami możemy eksperymentować i to od nas zależy, co znajdzie się w środku. U mnie jeden omlet jest zazwyczaj porcją dla dwóch osób, ale jak to u Was będzie wyglądało, musicie sprawdzić sami. :)
Składniki na 1 omlet:
- 3 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki
- 2 - 3 łyżki mleka
- 1 parówka
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 3 plastry sera żółtego
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz kajeński
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodając pokrojony w plasterki czosnek. Przesmażamy aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i parówkę. Smażymy do momentu aż wszystko się zarumieni. Jajka mieszamy z mąką i mlekiem. Ser siekamy drobno i dodajemy do jajek, mieszamy ponownie. Masą jajeczną zalewamy nasze podsmażone składniki. Kroimy szczypior i połówą ilości posypujemy omlet z wierzchu. Smażymy na pałym ogniu, co jakiś czas potrząsając patelnią. Jak spód się zetnie, bierzemy duży talerz, przykładamy do patelni i zrzucamy na niego omlet. Z talerza zsuwamy omlet z powrotem na patelnię, żeby zarumienić drugą stronę. Smażymy przez chwilę i przekładamy na talerz. Posypujemy resztą szczypiorku.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz