sobota, 18 kwietnia 2015


Zapiekanka makaronowa



Zapiekanka makaronowa jest prostym daniem, które robię, gdy nie mam czasu na dłuższe gotowanie, a mam ochotę na "coś ciepłego".

Składniki (na ok. 4 osoby):
  •  1/2 paczki makaronu 3 kolory (jak nie macie kolorowego, możecie użyć jednokolorowych)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szczypty soli
  • 2 średnie cebule
  • *1 pętko ulubionej kiełbasy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera żółtego tartego (lub starta kostka sera)
  • ok. 100 g serka topionego (ja zwykle używam śmietankowego lub pieczarkowego)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wodzie z łyżką oleju i 2 szczyptami soli, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka (*jeśli dodajemy kiełbasę, to kroimy ją w kostkę), smażymy na oleju (ja daję ok. 1 łyżki) i dodajemy szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli (a kiełbasa zarumieni), przekładamy do naczynia. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy serek topiony i mieszamy, żeby wszystkie grudki się rozpuściły, a sos zgęstniał. Dodajemy starty ser i śmietanę, dalej mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zalewamy makaron. Pieczemy ok. 1 godziny w 200 st. C. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz