Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa jest prostym daniem, które robię, gdy nie mam czasu na dłuższe gotowanie, a mam ochotę na "coś ciepłego".
Składniki (na ok. 4 osoby):
- 1/2 paczki makaronu 3 kolory (jak nie macie kolorowego, możecie użyć jednokolorowych)
- 1 łyżka oleju
- 2 szczypty soli
- 2 średnie cebule
- *1 pętko ulubionej kiełbasy (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 1 opakowanie sera żółtego tartego (lub starta kostka sera)
- ok. 100 g serka topionego (ja zwykle używam śmietankowego lub pieczarkowego)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie z łyżką oleju i 2 szczyptami soli, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka (*jeśli dodajemy kiełbasę, to kroimy ją w kostkę), smażymy na oleju (ja daję ok. 1 łyżki) i dodajemy szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli (a kiełbasa zarumieni), przekładamy do naczynia. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy serek topiony i mieszamy, żeby wszystkie grudki się rozpuściły, a sos zgęstniał. Dodajemy starty ser i śmietanę, dalej mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zalewamy makaron. Pieczemy ok. 1 godziny w 200 st. C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz