niedziela, 12 kwietnia 2015


Ciasto z kremem bawarskim, galaretką z wina musującego i truskawkami



Z mniej tradycyjnych ciast polecam to z kremem bawarskim, galaretką z wina musującego i truskawkami. 

Składniki na biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła lub margaryny do pieczenia (u mnie masło 83% tłuszczu)
Składniki na krem:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 20 g żelatyny do deserów (u mnie Żelatyna - fix deserowa Dr. Oetkera)
  • 500 ml zimnej śmietany 30 lub 36%
Składniki na galaretkę:
  • 500 ml słodkiego wina musującego białego lub różowego albo szampana
  • 2 - 3 pełne łyżeczki żelatyny do deserów
  • 4 łyżki cukru
  • 3 - 4 świeże truskawki (lub maliny, borówki, jagody) 

Przygotowanie:

Dno i brzegi (do 3- 4 cm) tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C na funkcji góra - dół. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Po dodaniu cukru białka ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty. Stopniowo dodajemy żółtka, ubijając na wysokich obrotach miksera. Mąkę przesiewamy 2 razy. Dodajemy ją do masy i krótko mieszamy szpatułką. Dodajemy roztopine masło, mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy ok. 20 minut. Od razu wyciągamy z piekarnika i studzimy. (Biszkopt można nasączyć wodą z odrobiną cukru, soku z cytryny i szampana lub wina musującego, z którego będziemy korzystać przy robieniu galaretki / spritem/ herbatą z cytryną). Przygotowujemy krem. W misce mieszamy żółtka z cukrem (aż staną się kremowe). Wanilię rozcinamy i wkładamy do rondelka. Wlewamy mleko i gotujemy je. Jak mleko się zagtotuje, zdejmujemy je z ognia. Staramy się wydłubać jak najwięcej nasionek z laski wanilii. Do żółtek dodajemy po łyżeczce gorące mleko (10 łyżeczek), cały czas mieszając. Zółtka przelewamy do reszty mleka i energicznie mieszamy. Przelewamy do metalowej miski i poddajemy ją kąpieli wodnej (stawiamy miskę na garnku z lekko gotującą się wodą). Odlewamy 1/2 szklanki masy i rozpuszczamy w niej żelatynę (dodajemy ją stopniowo, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny). Masę z żelatyną dodajemy do reszty masy i podgrzewamy na parze ok. 8 minut cały czas mieszając, aby masa zgęstniała, a żelatyna całkowicie się rozpuściła. Musimy uważać, żeby masa nam się nie ścięła i nie przywarła do brzegów miski. Krem zdejmujemy z kąpieli wodnej i od razu wstawiamy miskę do zimnej wody (najlepiej z dodatkiem lodu), żeby szybko wystudzić masę. Co jakiś czas mieszamy. Jak wystygnie, wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzony krem i mieszamy delikatnie łyżką. Krem wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny do stężenia. Przygotowujemy galaretkę. Podgrzewamy 0,5 szklanki wina musującego i rozpuszczamy w nim żelatynę (musimy sprawdzić, czy cała żelatyna się rozpuściła). Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do reszty wina, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy na ok. 30 minut. (W razie, gdyby galaretka nie zaczęła gęstnieć po tym czasie, możemy odlać 0,5 szklanki i zagotować z jeszcze jedną łyżeczką żelatyny, ponownie dodać do całości i poczekać aż galaretka zacznie się zsiadać). Gdy wino zacznie gęstnieć, wylewamy je na krem. Układamy na nim cienkie plastry truskawek. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 - 3 godziny (bez przykrywania!).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz