piątek, 3 kwietnia 2015


Pascha twarogowa z herbatnikami i bakaliami



Nic nie kojarzy mi się ze świętami tak, jak pascha twarogowa z herbatnikami i bakaliami. Mój ulubiony dodatek do lodów, chociaż muszę się przyznać, że uwielbiam ją podjadać również i bez nich. Spróbujcie, bo warto! ;)

Składniki:
  • 250 g twarogu tłustego
  • 200 g herbatników (zwykłych lub maślanych)
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanych owoców
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ok. 150 g serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy i wysypujemy na suchą patelnię. Podprażamy je przez chwilę tak, żeby je podgrzać, a nie przypalić. Mielimy twaróg, herbatniki, migdały, rodzynki i kandyzowane owoce (każdą partię herbatników i owoców musimy przepchnąć twarogiem). Masę posypujemy curem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy. (Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, możemy dodać jeszcze cukru pudru.) Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby pascha stężała.
*Najlepiej podawać z ulubionymi lodami. ;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz