Pascha twarogowa z herbatnikami i bakaliami
Nic nie kojarzy mi się ze świętami tak, jak pascha twarogowa z herbatnikami i bakaliami. Mój ulubiony dodatek do lodów, chociaż muszę się przyznać, że uwielbiam ją podjadać również i bez nich. Spróbujcie, bo warto! ;)
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego
- 200 g herbatników (zwykłych lub maślanych)
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanych owoców
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ok. 150 g serka waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy i wysypujemy na suchą patelnię. Podprażamy je przez chwilę tak, żeby je podgrzać, a nie przypalić. Mielimy twaróg, herbatniki, migdały, rodzynki i kandyzowane owoce (każdą partię herbatników i owoców musimy przepchnąć twarogiem). Masę posypujemy curem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy. (Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, możemy dodać jeszcze cukru pudru.) Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby pascha stężała.
*Najlepiej podawać z ulubionymi lodami. ;)
*Najlepiej podawać z ulubionymi lodami. ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz