Małże w sosie z białego wina i śmietany
Dawno nic nie dodawałam, bo cały czas brakowało czasu. Dziś postanowiłam przygotować małże w sosie z białego wina i śmietanki - smak wakacji. Rodzinka zadowolona, więc dzielę się przepisem. :)
Składniki (ok. 4 - 5 porcji):
Składniki (ok. 4 - 5 porcji):
- 1 kg świeżych małży
- 1 średnia szalotka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 30%
- świeżo mielona sól morska
- świeżo mielony pieprz czarny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 małe bagietki lub 1 długa
Przygotowanie:
Małże przekładamy do miski i zalewamy je wodą o temperaturze pokojowej. Zostawiamy je na 2 godziny, żeby małże otworzyły się i wypłukały z siebie piasek. Po 2 godzinach odcedzamy małże na sitku, przepłukujemy wodą i przekładamy do czystej miski. Zalewamy je lodowatą wodą i pozostawiamy na ok. 15 minut (w tym czasie możemy zmienić wodę raz jeszcze lub dodać kostek lodu) - to sprawi, że małże się zamkną. Musimy pamiętać o oczyszczeniu małży i wyrzuceniu tych z popękanymi skorupkami. Starannie szorujemy je szczoteczką i przekładamy do suchej miski. Na patelni rozupszczamy masło i dodajemy do niego olej. Cebulę kroimy drobno i przekładamy na patelnię. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy przez chwilę. Małże przekładamy na patelnię, mieszamy wszystko i zalewamy je winem. Chwilę je odparowujemy, mieszamy i przykrywamy garnek przykrywką. Gotujemy ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając) - w tym czasie małże powinny się otworzyć. Małże zalewamy śmietanką, dodajemy soli i pieprzu do smaku i gotujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Małże wraz z sosem przekładamy na głębokie talerze. Podajemy ze świeżą bagietką.
Uwaga!
Nie jemy małży, które się nie otworzyły w trakcie gotowania!
Małże przekładamy do miski i zalewamy je wodą o temperaturze pokojowej. Zostawiamy je na 2 godziny, żeby małże otworzyły się i wypłukały z siebie piasek. Po 2 godzinach odcedzamy małże na sitku, przepłukujemy wodą i przekładamy do czystej miski. Zalewamy je lodowatą wodą i pozostawiamy na ok. 15 minut (w tym czasie możemy zmienić wodę raz jeszcze lub dodać kostek lodu) - to sprawi, że małże się zamkną. Musimy pamiętać o oczyszczeniu małży i wyrzuceniu tych z popękanymi skorupkami. Starannie szorujemy je szczoteczką i przekładamy do suchej miski. Na patelni rozupszczamy masło i dodajemy do niego olej. Cebulę kroimy drobno i przekładamy na patelnię. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy przez chwilę. Małże przekładamy na patelnię, mieszamy wszystko i zalewamy je winem. Chwilę je odparowujemy, mieszamy i przykrywamy garnek przykrywką. Gotujemy ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając) - w tym czasie małże powinny się otworzyć. Małże zalewamy śmietanką, dodajemy soli i pieprzu do smaku i gotujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Małże wraz z sosem przekładamy na głębokie talerze. Podajemy ze świeżą bagietką.
Uwaga!
Nie jemy małży, które się nie otworzyły w trakcie gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz