Mocno czekoladowe muffinki z mascarpone
Choroba daje mi się we znaki, więc poprawiam sobie humor piekąc muffinki. :D
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Serek przekładamy do miseczki. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę mąki pszennej i białko jajka. Całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, sodę i sól. Wszystkie składniki mieszamy. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę, olej, rum, śmietanę i dodajemy cukier waniliowy i żółtko. Ciasto mieszamy łyżką. Do papilotek wkładamy po jednej łyżce ciasta. Na ciasto nakładamy po jednej łyżeczce masy serowej. Masę serową przykrywamy kolejną porcją ciasta kakaowego. Pieczemy ok. 25 - 30 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz