Ciastka ze skwarek
Ciastka ze skwarek kojarzą mi się z moją babcią. Ja niestety nie mam maszynki do ciastek, więc wycinałam wzorki foremkami. Nie dajcie się przestraszyć nazwie, bo są pyszne i niesamowice kruche!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g jasnych skwarek (wytopionych)
- 3 żółtka
- 1 czybata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka maku
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Skwarki po wytopieniu mielimy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 - 4 mm i wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut. Jak wystygną, możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz