sobota, 10 października 2015


Ciastka ze skwarek



Ciastka ze skwarek kojarzą mi się z moją babcią. Ja niestety nie mam maszynki do ciastek, więc wycinałam wzorki foremkami. Nie dajcie się przestraszyć nazwie, bo są pyszne i niesamowice kruche!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g jasnych skwarek (wytopionych)
  • 3 żółtka
  • 1 czybata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka maku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Skwarki po wytopieniu mielimy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 - 4 mm i wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut. Jak wystygną, możemy posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz