sobota, 24 czerwca 2017


Placek pasterski / Shepherd's pie



Dla miłośników zapiekanek z mięsem i ziemniakami mam przepis na pyszne angielskie danie. Taki zagraniczny odpowiednik mielonego z ziemniakami i marchewką z groszkiem. ;)

Składniki:

- 1 średnia cebula,
- ok. 200 - 250 g mieszanki marchewki z groszkiem,
- 2 - 3 duże ząbki czosnku,
- 500 g mięsa mielonego (w oryginale baranina lub jagnięcina, ale że w moich stronach ciężko je dostać, użyłam mielonego z indyka),
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki bulionu,
- rozmaryn, tymianek, majeranek, cukier, sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 kg ziemniaków,
- 1/4 szklanki mleka 3,2%,
- 2 łyżki masła,
- ok. 100 g drobno tartego żółtego sera,
- 1 czubata łyżka szalotki liofilizowanej (opcjonalnie),
- sól, pieprz, czosnek, majeranek.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli, dodajemy mieszankę groszku i marchewki i smażymy przez chwilę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso się usmaży. Dodajemy koncentrat i bulion i znów mieszamy. Jak mięso i warzywa są miękkie dodajemy przyprawy (rozmaryn, tymianek, majeranek, cukier, sól i pieprz) do smaku. Chwilę jeszcze smażymy żeby sos się trochę zagęścił. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę, odparowujemy ziemniaki, dodajemy masło i mleko i rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy starty ser, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, czosnek i majeranek) do smaku. Ziemniaki rozsmarowujemy na mięsie. Wstawiamy placek do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 20 - 25 minut (aż wierzch się zrumieni). 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz