czwartek, 8 marca 2018


Ciasto bananowe 



Dawno nic nie dodawałam, ale chyba pora to nadrobić. :) Co powiecie na aromatyczne i wilgotne ciasto bananowe? Przygotowanie masy zajmuje dosłownie chwilkę i wymaga jedynie 4 dojrzałych (a najlepiej przejrzałych) bananów i kilku składników, które chyba każdy z nas zawsze ma w domu.

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 dojrzałe (lub przejrzałe) banany,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie),
- 1 jajko,
- 50 g roztopionego masła,
- 100 g dowolnych bakalii (ja użyłam maku, pokruszonych płatków migdałów, posiekanych prażonych orzechów laskowych i podprażonych wiórków kokosowych),
- 1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie),
- olej i mąka do wysypania keksówki.

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C na funkcji góra - dół. Mąkę mieszamy z sodą. Banany przekładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier (i cukier waniliowy) i mieszamy. Dodajemy mąkę z sodą, jajko, roztopione masło, bakalie (i esencję waniliową). Całość szybko, ale dokładnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy olejem i wysypujemy mąką. Ciasto wlewamy do keksówki i wstawiamy na najniższy poziom piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny 20 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe. Przy pomocy długiej wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz