czwartek, 2 czerwca 2016


Muffinki wytrawne na sałatce ze szpinaku



Nie znam osoby, która nie lubiłaby kolorowych i pełnych pozytywnej energii szybkich posiłków. Tu mam dla Was propozycję na leniwe śniadanie lub lunch. ;)

Składniki:
  • 2 kromki chleba tostowego (ja wybrałam chleb tostowy pełnoziarnisty)
  • 1 jajko
  • 2 plastry chudej wędliny drobiowej
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 szczypty tartej mozarelli lub sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka mielona
  • 1 garść szpinaku baby
  • 2 - 3 rzodkiewki
  • kilka plasterków ogórka
  • kawałek żółtej papryki
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sos winegret (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/3 łyżeczki miodu, wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz świeżo mielony)
  • oliwa z oliwek lub rozpuszczone masło do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:


Blaszkę na muffinki smarujemy oliwą lub masłem. Z chleba odcinamy skórkę i rozwałkowujemy każdą kromkę. Kromki wkładamy do otworów na muffinki, dociaskając do dna blaszki. Wędlinę siekamy drobno i wsypujemy ją do naszych muffinek. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i układamy na wędlinie. Jajko mieszamy z serem i przyprawami i wlewamy do muffinek. Posypujemy szczypiorkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C. Warzywa myjemy. Na talerzu układamy liście szpinaku, plastry ogórka, plastry rzodkiewki, piórka cebuli i posypujemy całość pokrojoną w kostkę papryką, szczypiorkiem i sezamem. Przed podaniem sałatkę skrapiamy sosem winegret i ustawiamy na niej nasze muffinki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz