czwartek, 27 października 2016


Nutella z dyni





Trwa sezon na dynie, więc zachęcam Was do zrobienia domowego smarowidełka a'la Nutella. :)

Składniki:

  • 3 kg dyni (już po usunięciu skóry i miąższu z pestkami)
  • 1/2 szklanki wody
  • 750 - 800 g cukru
  • 100 g kakao deserowego
  • 3 cukry wanilinowe po 16 g lub 6 łyżek domowej roboty cukru waniliowego
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 2 szczypty soli
  • 100 g orzechów laskowych łuskanych
Przygotowanie:

Obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać. Ugotowaną dynię miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po godzinie dodajemy kakao, cukry wanilinowe, galaretki i sól. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Orzechy mielimy na miał i dodajemy do naszej masy. Ponownie gotujemy ok. 10 minut. Smarowidełko przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i wekujemy 10 minut. Po wekowaniu słoiki stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. 

*) Masa może wydawać się rzadka, ale po wystygnięciu nabiera odpowiedniej konsystencji.

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz