Nutella z dyni
Trwa sezon na dynie, więc zachęcam Was do zrobienia domowego smarowidełka a'la Nutella. :)
Składniki:
- 3 kg dyni (już po usunięciu skóry i miąższu z pestkami)
- 1/2 szklanki wody
- 750 - 800 g cukru
- 100 g kakao deserowego
- 3 cukry wanilinowe po 16 g lub 6 łyżek domowej roboty cukru waniliowego
- 3 galaretki pomarańczowe
- 2 szczypty soli
- 100 g orzechów laskowych łuskanych
Przygotowanie:
Obraną i pozbawioną miąższu dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać. Ugotowaną dynię miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po godzinie dodajemy kakao, cukry wanilinowe, galaretki i sól. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Orzechy mielimy na miał i dodajemy do naszej masy. Ponownie gotujemy ok. 10 minut. Smarowidełko przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i wekujemy 10 minut. Po wekowaniu słoiki stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
*) Masa może wydawać się rzadka, ale po wystygnięciu nabiera odpowiedniej konsystencji.
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz