Tarta z kurczakiem i grzybami na cieście francuskim
Bardzo lubię tarty, ale ponieważ ostatnio dopadło mnie przeziębienie to średnio mogę spędzać dużo czasu w kuchni. Stąd pomysł na szybką tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Jest pyszna i znika w mgnieniu oka! ;)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1,5 cebuli
- 300 - 350 g pieczarek // 150 g pieczarek i ok. 200 g suszonych grzybów leśnych
- 1 pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 duże łyżki majonezu
- ok. 100 g tartej mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, czosnek (ja użyłam świeżo mielonego z młynka), papryczka chilli (również świeżo mielona z młynka), przyprawa do kurczaka
- olej
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypioru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do tarty natłuszczamy olejem i wyklejamy ciastem francuskim (duży kwadrat umieściłam w formie, odkroiłam 2 paski i uzupełniłam nimi brakujące brzegi). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zeszklonej cebuli. [Jeśli używamy również suszonych grzybów: grzyby płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby je zakryć i gotujemy aż zmiękną. Odcedzamy, siekamy drobniej i dodajemy do cebuli i pieczarek.] Grzyby solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane grzybki układamy na cieście. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i chilli i rozkładamy na grzybach. W misce mieszamy jajka z jogurtem, majonezem i mozzarellą. Doprawiamy pieprzem, majerankiem, bazylią, oregano, czosnkiem i chilli wg uznania (ja daję dużo majeranku, bazylii i oregano, ale staram się nie przesadzić z czosnkiem i chilli). Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorem. Pieczemy 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz