sobota, 19 listopada 2016


Bezowe kokosanki z migdałami



Ostatnio wzięłam się trochę za pieczenie ciastek i ciągle zostają mi białka, więc bezowe kokosanki z migdałami były słodkim eksperymentem na to, co jeszcze można zrobić z białek. Polecam fanom bezy i kokosa. ;)

Składniki:
  • 3 białka "L"
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g karmelizowanych wiórków kokosowych ("Delecta" ma gotowe i smaczne :) ) 
  • 100 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i esencję waniliową i ubijamy ok. 2 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę, płatki migdałowe i wiórki kokosowe i mieszamy ok. 15 sekund. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką ciasteczka. Pieczemy ok. 20 - 35 min. w 150 st. C na termoobiegu. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz