Waniliowe ciasteczka z powidłami śliwkowymi
Jeśli są wśród Was miłośnicy ciastek z dżemem to polecam ten przepis. Ciasteczka znikały w tempie ekspresowym. ;)
Składniki:
- 400 g masła lub margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
- 260 g cukru pudru
- 1 duża szczypta soli
- 600 g mąki pszennej
- 4 żółtka (jaja "L")
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ziarna z 1 laski wanilii + szklanka whisky odstawione na kilka dni w ciemnej buteleczce, żeby aromat się przegryzł / ziarna z 3 lasek wanilii + szklanka rumu 80% odstawione na kilka dni w ciemnej buteleczce, żeby aromat się przegryzł)
- powidła śliwkowe ( ja użyłam dość kwaśnych powideł z lekko podwędzanych węgierek, które udało mi się przygotować w tym roku)
Przygotowanie:
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy ok. 5 - 6 minut aż do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy cukier i sól i ponownie miksujemy ok. 3 minuty. Dodajemy żółtka i ekstrakt i miksujemy kolejne 3 minuty. Do masy maślanej dodajemy po łyżce mąki, cały czas miksując. Po dodaniu mąki, ciasto miksujemy jeszcze ok. 2 minuty, po czym przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką nabieramy po trochu ciasta i formujemy z niego kulki, które układamy na blaszce. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie palcem. We wgłębieniu umieszczamy powidła śliwkowe. Pieczemy ok. 15 - 20 minut aż ciastka się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz